انواع مختلف ارتودنسی نامرئی
در انواع ارتودنسی نامرئی، ابزارهای ارتودنسی بر روی دندان های شما مشخص نمی شوند. به دلیل مشاهده نشدن سیم های ارتودنسی، تقاضا برای داشتن ارتودنسی نامرئی بیش از گذشته در بیماران مخصوصا بزرگسالان مشاهده می شود. در این مقاله به بررسی انواع ارتودنسی نامرئی می پردازیم. با ما همراه باشید.
انواع ارتودنسی نامرئی به سه روش انجام می گردد: ارنودنسی لینگوال، ارتودنسی نامرئی با براکت هم رنگ دندان، الاینر دندان و… که در ادامه این مقاله به توضیح و بررسی هریک از موارد گفته شده خواهیم پرداخت.
تفاوت عمده سه روش ارتودنسی در امکان خارج کردن آن ها است. به این صورت که ارتودنسی الاینر را می توانید از دهان خود خارج کنید که در دسته ارتودنسی متحرک قرار می گیرد. اما دو روش دیگر را نمی توانید برداشته و جا به جا کنید که در دسته ارتودنسی ثابت قرار می گیرند.
یکی از انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی نامرئی با براکت های لینگوال می باشد که سیم های ارتودنسی در قسمت سطح پشتی دندان های فک بالا و پایین قرار می گیرند. دکتر ارتودنسی به صورت متدوال استفاده از ارتودنسی لینگوال را پیشنهاد نمی کند.
ارتودسی نامرئی لینگوال به علت اختلالی که برای زبان در دهان به وجود می آورد و فضایی که می گیرد و همچنین به علت احتمال شکسته شدن به طور متدوال مطلوب نیست . به همین جهت شیوه های دیگر ارتودنسی نامرئی به بیماران توصیه می شود.
دومین روش در انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف می باشد که در این روش از پلاک های نامرئی و یا دستگاه های خیلی شفاف در مرتب کردن دندان ها به کار می رود. نوع بهم ریختگی دندان مشخص کننده این است که آیا می توان از این پلاک های نامرئی شفاف به کار برد یا خیر. این کار در زمان معاینه بیمار توسط متخصص ارتودنسی نیز تعیین می گردد.
اگر بیمار احتیاج به ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف داشته باشد، این پلاک های نامرئی شفاف باید هر دو هفته یا هر سه هفته یک بار توسط بیمار عوض شود. چون این پلاک ها خیلی شفاف هستند، در زمان صحبت کردن بیمار دیده نمی شوند و امروزه درخواست برای استفاده از ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف بسیار زیاد می باشد.
یکی دیگر از انوع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی نامرئی با براکت هم رنگ دندان می باشد که از براکت هایی به کار گرفته می شود که خیلی شفاف و هم رنگ دندان هستند. متریال براکت ها در شیوه ارتودنسی نامرئی با براکت هم رنگ دندان از پلاستیک و یا سرامیک است.
این شیوه درمان خیلی کاربردی می باشد. در صورتی که بیمار هر نوع مشکلی در فک داشته باشد، می توان از این روش بهره گرفت. براکت های هم رنگ دندان بدون رنگ هستند و دیده نمی شوند. این روش از استحکام و زیبایی مطلوبی برخوردار بوده و مشکلی برای زبان یا حرف زدن بیمار به وجود نمی آورد.
یک روش سیستم الاینر تراپی یا همان مرتب کردن دندان ها با کمک ردیف کننده های دندانی بدون سیم، می باشد که با کمک شیوه های پیشرفته درمان در ارتودنسی می توان دندان های بهم ریخته را درست کرد واین روش یکی از انواع ارتودنسی نامرئی به حساب می آید.
در این شیوه با بهره گیری از تکنولوژی CAD/CAM، برای درمان هر بیمار، چند عدد ردیف کننده های دندانی بدون سیم و با استفاده از پلاک های شفاف که فقط مخصوص شخص می باشد طراحی و تولید می شود. این طراحی و ساخت کامپیوتری، برحسب طرح درمان متخصص ارتودنسی، صورت می گیرد.
هر فرد در حین درمان خود، از چند عدد از الاینرهای نامرئی، به ترتیب شماره ای که روی آن ها درج شده استفاده می کند. فرد از هر یک از الاینرها به طول دو هفته استفاده می کند تا دندان های خود را در یک جهت از پیش طراحی و برنامه ریزی شده در کامپیوتر به قسمت درست خود هدایت کند تا به این جهت دندان ها مرتب گردند.
هر کدام از دستگاه های نامرئی، فشارهای کنترل شده و کمی را به دندان وارد می کنند و دندان را حین دو تا سه هفته، تنها تقریبا 25/0 میلی متر در جهت برنامه ریزی شده توسط کامپیوتر، حرکت می دهند.
از مزایای این روش از انواع ارتودنسی نامرئی می توان به این مورد اشاره کرد که این مورد به این دلیل مناسب است که با وارد کردن نیرو سبک و مستمر ریشه ی دندان بیمار، دچار تحلیل نمی گردد و دندان پس از زمانی دچار لق شدن و در آخر افتادن نخواهد شد.
متخصص ارتودنسی با دقت به نوع به هم ریختگی دندان های بیمار و با توجه به شرایط فیزیکی و محیطی شخص یکی از انواع ارتودنسی نامرئی را توصیه می کند. چون که ارتودنسی ثابت لینگوال احتیاج به مراقبت خیلی زیادی دارد اغلب به افراد کم سن و سال توصیه نمی شود.
ارتودنسی لینگوال بسیار تحت خطر شکستن می باشد و تمیز کردن ارتودنسی لینگوال نسبت به سایر انواع ارتودنسی ثابت سخت تر می باشد. استفاده از ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف نیز نیاز به همت و صبر شخص در استفاده دقیق از این روش ارتودنسی دارد.
بهترین و مناسب ترین انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی با براکت های سرامیکی هم رنگ می باشد. اگر چه که این روش ارتودنسی مقاومت و استحکام ارتودنسی ثابت با سیم و براکت های فلزی سنتی را ندارد اما در افزایش سرعت در مدت درمان نسبت به سایر انواع ارتودنسی نامرئی بسیار کاربردی است.
ما همواره در این مقاله انواع ارتودنسی نامرئی دندان را برای شما عزیزان معرفی کردیم و شما همراهان گرامی می اوانید با خواندن این مقاله و آشنا شدن با مزایا و معایب هر یک از شیوه های درمانی ارتودنسی نامرئی و همچنین با مشورت متخصص بهترین گزینه را انتخاب نمایید.